Pages

28 Nov 2013

KUIH CARA MANIS


BAHAN-BAHAN:

v  240gm tepung gandum
v  200gm gula pasir
v  2 biji telur
v  375ml santan
v  Pewarna hijau secukupnya
v  Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

1)  Gaulkan tepung gandum, telur, garam, air dan pewarna hijau di dalam mangkuk adunan sehingga sebati.(utk lebih senang blend semua bahan). Kemudian tapis adunan tadi supaya tidak berketul. 

2)  Seterusnya panaskan acuan dan sapukan dengan sedikit minyak masak.

3)  Setelah itu, sudu adunan ke dalam acuan dan letakkan sedikit gula di tengahnya. Tutup acuan dengan tudung periuk dan gunakan api perlahan supaya kuih ini tidak hangit.

4)  Akhir sekali, cungkil keluar menggunakan lidi dan cantumkan dua kuih cara manis menjadi sepasang.

No comments:

Post a Comment